PoC vs prototyp vs MVP – vad är skillnaden?

2019-09-18
Hur stark är er innovationskraft?

Hur stark är er innovationskraft?

Gör testet

Med vårt test får du snabbt koll på vilken innovationskraft din verksamhet har.

När det är dags att utveckla en ny digital produkt brukar det talas om att först göra en Proof of Concept (PoC), en prototyp eller en Minimum Viable Product (MVP). Alla tre koncept handlar om att samla in insikter till sin nya produkt, men de har lite olika syften. Vi reder ut begreppen!

Vad är PoC (Proof of Concept)?

Inom mjukvaruutveckling är Proof of Concept ett inledande experiment för att ta reda på om en teknisk lösning verkligen är genomförbar. Den tekniska lösningen är alltså inte en hel produkt, utan en del eller komponent.

En PoC kan till exempel vara att bygga en implementation av något som kräver hög genomströmning av data för att verifiera att den arkitektur man valt (till exempel en molntjänst) verkligen klarar av det. Det användas för att verifiera att ett ramverk eller en tredjepartsintegration fungerar på det sätt du önskar.

Det du får ut av en PoC är ofta ett enkelt ja/nej-svar. Är det här genomförbart? Om svaret är ja kan du gå vidare till att utveckla produkten. Om svaret är nej behöver du backa bandet och hitta en annan lösning.

En PoC är ett bra sätt att försäkra externa finansiärer om att ett projekt är värt att vidareutveckla. Det kan också bespara dig en hel del tid och pengar genom att du kan avvakta med att utveckla design- och affärsbiten ytterligare tills din PoC bevisat att den tekniska lösningen är genomförbar.

Vad är en prototyp?

En prototyp är en enkel modell av hur en produkt ska se ut och fungera. Utförandet kan vara allt från pappersskisser till en interaktiv mockup som ser nästan ut som en färdig produkt.

En av prototypens viktigaste uppgifter är att användas till användartester. Genom att låta framtida användare testa prototypen får de en känsla av hur den slutliga användarupplevelsen kommer att bli. På så sätt kan du få direkt och ärlig feedback och göra lämpliga förbättringar innan du tar prototypen vidare till utveckling.

En prototyp är även ett praktiskt sätt att sälja in en helt ny idé eller ett koncept till finansiärer. Det som blir vagt och svårt att förstå på pappret blir lättare att ta till sig när man får testa på och lära känna produkten. Resultatet blir mer effektiv feedback och i slutänden en smartare och mer funktionell produkt.

Hur många funktioner en prototyp behöver innehålla och hur avancerad den ska vara kan variera. Eftersom det slutliga syftet med prototypen är att lämna över den till ett utvecklingsteam är det bra om den ger en tydlig bild av hur slutprodukten ska se ut och fungera.

Vad är MVP (Minimum Viable Product)?

En Minimum Viable Product är en första version av en produkt som har precis tillräckligt med funktioner och innehåll för att locka till sig tidiga användare och börja dra in pengar. Tanken är att minimera utvecklingstiden och samtidigt maximera utdelningen för både dig och kunden.

MVP:n är ett eldprov på om en produkt verkligen är lönsam. Även om du har gjort noggranna marknadsundersökningar och testat prototyper med framgång så återstår frågan om kunderna verkligen är villiga att betala för produkten, vilket en MVP kan hjälpa dig att få svaret på.

Tanken är att samla in insikter från de första användarna och finslipa produkten utgående från deras feedback. Då får du en uppfattning om hur marknaden mottar din produkt samtidigt som de tidiga användarna hjälper dig att sprida ordet.

Dags att börja bygga?

Förhoppningsvis kunde den här artikeln bringa lite klarhet kring vad dessa tre välanvända begrepp betyder. Behöver du själv göra en Proof of Concept, en prototyp, en MVP eller kanske alla delar? Då har vi ett team för dig – hör av dig!

Team CoCreate

Team CoCreate

2019-09-18